Marți, 31 Ianuarie 2023

Completați acum formularul și primiți până la 9:30am pe email și telefon informațiile terapeutice gratuite despre hipercolesterolemie / colesterol mărit și rețeta de tratament eficient pentru această afecțiune!

  • Completați a@a.com dacă nu aveți email
  • Veți primi un SMS când este gata aici

Cel mai controversat în cazul grăsimilor este colesterolul, care ajută la lubrifierea pereţilor arteriali, împiedicând erodarea lor. Este un hidrat de C de culoare galben deschis, gras, fabricat de ficat. Este prezent în sânge. Astăzi tratamentul pentru hipercolesterolemie este cu adevărat eficace! Colesterolul este de 2 tipuri, în funcţie de proteina de care este legat (lipoproteină, agentul care-l transportă în sistemul circulator): cel rău (LDL) – lipoproteină de joasă densitate – şi cel bun (HDL) – lipoproteină de înaltă densitate. LDL este responsabilă de depunerile din artere. Furnizori de LDL: grăsimile animale şi o cantitate sporită de calorii (dulciuri, făinoase), fumatul, cofeina, medicamentele, zahărul rafinat, aditivii alimentari, stresul, poluanţii. Uleiurile vegetale, untura de peşte, cerealele integrale, legumele (şi uscate), vitaminele PP, C, E, F reduc LDL. HDL (compusă în special din lecitină) distruge depozitele de grăsime de pe vasele sangvine şi asigură transportul a 20% din colesterolul sangvin. Ouăle crude conţin HDL. Consumul excesiv de grăsimi şi ulei duce la crearea de către organism a unei rezerve sub formă de grăsime. Valoarea grăsimilor pentru metabolism depinde de conţinutul în acizi graşi nesaturaţi. Aceştia sunt sensibili la căldură şi lumină. Uleiul vegetal este lipsit de colesterol şi conţine acizi graşi nesaturaţi, stimulează metabolismul lipidic şi activează ficatul, scade colesterolul, se digeră uşor. Trebuie folosit cel preparat prin presare la rece, din seminţe neîncălzite (ulei de măsline, de porumb sau floarea-soarelui – în acest caz, dacă se specifică pe etichetă). Se păstrează în vase colorate. Sunt suficiente 30 g/zi. Acizii graşi nesaturaţi din: seminţe, soia, nuci, migdale, sâmburi de struguri, germeni de cereale, grăsimea de peşte, prin atomii de C şi H2 care îi compun, au o mai mare capacitate de a reacţiona cu alte substanţe şi de a fi metabolizaţi. Grăsimile animale conţin acizi graşi saturaţi (acid palmitic, stearic) şi colesterol. Sunt greu digerabile, vatămă ficatul şi bila, măresc colesterolul din sânge, favorizează depunerile de Ca şi grăsime pe vase (duc la infarct). Se asociază cu prudenţă grăsimile cu amidon, zahăr, proteine, acizi, sare, în funcţie de energia vitală. Este foarte recomandată asocierea grăsimilor cu legume verzi. Compoziţia grăsimilor este alterată atunci când sunt încălzite în prezenţa unor făinoase (gogoşi, cartofi prăjiţi etc.). Acest colesterol este alterat şi provoacă arterioscleroza (întărirea sau îngustarea arterelor care-şi pierd elasticitatea), arterita (depuneri grase pe pereţii arteriali, care pot chiar bloca circulaţia sângelui), trombozele coronariene (formarea de cheag în artere care blochează fluxul sangvin către inimă) şi anevrismul (tumoră cauzată de dilatarea arterelor). În acest caz, nivelul colesterolului este mai mare decât cel normal.

 

4,9 (133)

136 Comentarii

 

 

Nou! Dieta de Slăbire Fără Înfometare de la nutriționistul nostru, aici.

De la Nutriționist

Dieta Fără Înfometare >>